ДесиСлава - поп-фолк певица или Певицата

ДесиСлава - поп-фолк певица или Певицата ДесиСлава - поп-фолк певица или Певицата ДесиСлава - поп-фолк певица или Певицата ДесиСлава - поп-фолк певица или Певицата
15.07.2007  22:50

Почитатели на певицата ДесиСлава изпраатиха до редакцията на www.actualno.com открито писмо, в което заявяват, че смятат, че макар и да разглеждат предимно един конкретен случай, който живо ги вълнува, въпросите, които поставят, са достойни за дискусия в медийното пространство.

Феновета на певицата представиха писмо, в което защитават своята любимка и призовават всички хора в България да бъдат по-обективни, когато оценяват творчеството й. Освен призива писмото съдържа доста подробно описание на постигнатите успехи на ДесиСлава и разбор на множество нейни песни, които според авторите на "манифеста" не би трябвало да спадат към стила поп-фолк.

Призивът е публикуван без каквито и да е промени*:

"Уважаеми госпожи и господа,

Обръщаме се към Вас от името на почитателите на ДесиСлава. Сред нас има почитатели както на поп-фолк жанра, така и хора, които не го предпочитат, но ни обединява общият интерес към певицата като цяло.

Обединява ни и още нещо - нашето недоволство от пренебрегването и фаворизирането на определени песни, само заради поставените "етикети" на техните изпълнители в част от медиите. Това са някои печатни издания, (които не престават да я обвързват единствено и само с поп-фолк стила и неотлъчно до името ДесиСлава поставят "поп-фолк певицата") но най-вече радиостанциите и тв каналите, специализирани за поп и денс музика, които до ден днешен я третират, сякаш поп-фолкът, в нейно лице, се опитва да превземе техния ефир и отказват да завъртят поп песни на ДесиСлава, само защото ги изпълнява тя.

С това писмо искаме да призовем вестниците и списанията, които пишат за нея, телевизионните предавания, които показват материали за ДесиСлава, и разбира се, собствениците и музикални редактори на радио и телевизионни канали, които отказват да пускат нейната поп музика, да преосмислят отношението си. Ако преди е била "ДесиСлава - поп-фолк певицата", то тя вече е "ПЕВИЦАТА ДЕСИСЛАВА", чието творчество от години не е ограничено само в един стил, а днес, повече от всякога, е силно разнообразно.

Искаме да призовем към по-обективно и по-професионално отношение към ДесиСлава. Тя е една от ярките звезди на нашата музикална сцена, с разнороден творчески потенциал, но страда заради предразсъдъците, които проявяват голяма част от медиите, като й поставят категория "чалга певица". Отказът да се признае ДесиСлава и като достоен поп изпълнител, води до пренебрегване на една значима част от нейното творчеството и лишава почитателите й от удоволствието да я слушат по много от харесваните от нас радиа и телевизии, а също и още много млади хора да опознаят това нейно лице.

По време на дългогодишната си кариера, ДесиСлава получава отличия от фолклорни фестивали, награди за многото си поп-фолк хитове, била е певица на годината и успоредно с това, печели медал в категория за поп музика в САЩ, където се явява с песен на Уитни Хюстън на английски. ДесиСлава е изпяла не малко потенциални поп хитове, без фолк мотиви, останали незабелязани, защото не са имали възможност да бъдат представени пред подходящата публика.

За тези, които не знаят, искаме да припомним, че ДесиСлава пее и на английски и на испански, има чудесни песни в различни стилове, в които абсолютно сменя постановката на пеене и аранжимента, и именно тези песни заслужават да достигнат до аудиторията, към която са адресирани и която не посещава поп-фолк заведенията, не слуша поп-фолк радиата и не гледа поп-фолк телевизиите.

За да не сме голословни, нека споменем някои от последните песни на ДесиСлава: "No soy tal mujer" (регетон) - която чудесно би стояла до всяка песен на Daddy Yankee; "Лудост е" (ню рок) - защо да не звучи редом до някоя на Evanescence; "Не е илюзия" (поп-ар енд би), "Подкожно" (поп) - две песни, които се приемат много добре според някои испански Интернет-форуми. За миналата 2006 година искаме да отбележим "Нещо по-така" (хип хоп-ар енд би дует с рапъра Играта), "Бъди добро момче" (отново в дует с Играта, а клипът спечели награда на зрителите на "МелоТВМания" на БНТ), "Bailar sin final" (латино-денс), "Лъжа" и испанската й версия "Ficciоn" (поп балада), "Няма те до мен" и "Fin esperado", на чието изпълнение Марта Санчес със сигурност би завидяла, "Lo lo love me" и "Чудо" (денс), също й "Тъжно сърце", "Ти ще бъдеш", "Пустоно лудо и младо" (с по-електронно звучене) и т. н., които в никакъв случай не попадат в "чалга" стилистиката, дори напротив.

Но въпреки всичко, нито една медиа не смее да ги постави редом с песни на други поп изпълнители като Мария Илиева, Графа, Камелия Тодорова, Орлин Горанов, Мери от "Мери бойс бенд", Димо от "P.I.F.", Александра Раева, Мирослава Кацарова, Миро от "Сафо", Орлин от "Каффе", Свилен от "Остава" - все имена, сред които ДесиСлава успешно се вписа в песента "Утре" от кампанията на AVON, в подкрепа на борбата против рака на гърдата - поради единствената причина - че ДесиСлава е станала популярна чрез поп-фолка и отказват да приемат нейния многолик образ с оправдание, че те "не пускат чалга", без дори да отчетат факта, че продуктът, който им се предлага не е чалга.

Парадоксално е, че в същото време превръщат в супер хитове песни като "Звездата" на Ъпсурт, които по своето съдържание (текст, изпълнен със замаскирани цинизми, но аранжиран в хип-хоп стилистика) и "Шатрата" на Румънeца и Енчев, в която освен вулгарен текст, се изпълняват и чисто ориенталски мотиви, отговарят много по-точно на описанието на онази омразна чалга, от която всички искаме да се разграничим и остават същото впечатление, като от "Ах банана", "Мъни мъни" и "Радка пиратка". Нямаше проблем с излъчването на почти пародийното изпълнение на Лилана с песента "Защото искам" (в което отново искаме да отбележим ориенталския щрайх), но имаше проблем с испанската версия "Se hace tarde" на ДесиСлава.

Нашият призив не е за промяна във форматите на телевизиите и радиата, искаме само обективност спрямо ДесиСлава, защото тя го заслужава. Не говорим за смесване на класациите на поп и поп-фолк, а за участие в поп класации на всички поп песни.

След "Вип Брадър 2", предвид огромния му рейтинг, малко ще са хората в България, които да не знаят, че ДесиСлава е универсална певица, лесно адаптивна към различни вкусове, артистична, със силни изяви в разнородни стилове, въпреки, че популярността й е дошла предимно от поп-фолка. Демонстрацията на певческия й талант по време на шоуто, предизвика страшно много положителни реакции сред зрителите. Хора от различни възрасти, социално положение, професии и музикални предпочитания не спираха да изказват мнения, пълни с възхищение и адмирации към нейния талант и умения да се вписва във всякакъв тип жанрове, включително и в тези, които нямат общо с поп-фолк и чалга.

Не едни очи се насълзяваха при изпълненията й на народни песни. Усилено се коментираше дарбата й да превъплъщава гласа си и начин на пеене, преминавайки стиловите ограничения. Но въпреки това, дори и след това предаване, което даде възможност хората да я опознаят и публично бяха признати всестранно насочените й творчески търсения, отново се издига една висока стена, под формата на негласна цензура, която я разделя от не-малка част от публиката й. От специализираните за поп музика телевизии, единствено телевизия "ММ" се престраши да я покани като гост в предавания, но още не се решава на стъпката да пуска клипове на нейните поп песни.

ДесиСлава е една от много малкото български певици, имаща смелостта да издава албум в чужда страна. Тя е единствената певица в България, осмеляваща се, без да има зад гърба си голяма музикална компания, да се хвърли сама в начинанието да издава албум в Испания, при това с песни на испански език. И за да е още по-трудно, не в стила, в който има най-много опит, а в стил, в който трудно чужденец пробива, заради силната местна конкуренция - латино-поп!

Това е факт, с който можем да се гордеем не само ние, нейните дългогодишни почитатели, а е нещо, заради което би трябвало всички български медии да я подкрепят. Това би й дало мощен тласък, за да се изправи пред чуждестранната публика и да има нужното самочувствие да представи и себе си, и България в битката за пробив на един музикален пазар, със сериозни традиции и строги правила, какъвто е испанският и с какъвто българските изпълнители не са се срещали.

ДесиСлава е много борбен човек, свикнала да преодолява много препятствия по време на кариерата си. Своето желание за музикална независимост е заявила още с напускането си на поп-фолк гиганта "Пайнер". Но цената на тази независимост не е малка. Като самостоятелен изпълнител, нейните клипове не се допускат до ефира на телевизия "Планета", нейните песни не се допускат за участие в класациите на този най-престижен поп-фолк канал, не участва и в големи концерти, организирани от "Пайнер", докато всичко това дава голяма преднина, под формата на промоция, на нейните преки конкурентки в жанра.

Но въпреки всичко, въпреки многобройните случаи на нелоялна конкуренция спрямо нея, с много труд, много работа и висок професионализъм, ДесиСлава успява да изплува със собствени сили и да достигне до върховете на жанра, който за нея вече е твърде тесен. И заедно с това, да си създаде имидж на творец новатор, с нестандартни идеи, която често пъти е давала тон за положителните промени в поп-фолка и музикалното му израстване. Никога не е преставала да бъде една от най-обичаните певици.

Нейните почитатели винаги са страдали от това, че не могат да я виждат и чуват достатъчно често. По-малките от тях нямат възможност да посещават участията й в дискотеки, а по-големите мечтаят да я виждат и на големи сцени, където да представи онази "музика за слушане", която няма възможност да изпълнява на живо в поп-фолк дискотеките.

От появите си в национален ефир, в няколко предавания по Канал 1 и като гост в "Шоуто на Слави" по БТВ, ДесиСлава винаги е очаровала и предизвиквала интерес, макар и с индивидуални появи. Но когато "Нова Телевизия" й даде възможност за изява чрез "Вип Брадър 2", "Караоке в събота вечер", участия в сутрешния блок при Георги Коритаров и Лора Крумова, прецедентната й поява в студиото на "Календар", на "Спортен Свят", за кратко време предизвика силни симпатии и възхищение, не само в дотогавашните си почитатели, привърженици на поп-фолк жанра, но и в огромен брой хора, които не спадат към тях, а харесват и ще продължават да харесват предимно други стилове, но които в нейните песни, успяха да намерят и по нещо за себе си.

Ние, като потребители на телевизионните канали, радиостанциите, музикалните списанията, медийните издания, музикални албуми и СД-компилации, отправяме призив към всички медии, музикални редактори и отговорни лица, от които зависи музикалната атмосфера у нас, да бъдат по-отворени, по-толерантни и по-прозорливи. Да не поставят изкуствени препятствия пред талантливите български музиканти, а да им дават поле за изява и да подпомагат и стимулират творческите им успехи. Да не лишават и нас от удоволствието, да се радваме на тяхната работа в ефира на обичани от нас български телевизии и радиа.

Искаме да апелираме да не поставяте двойни стандарти, да не дискриминирате творчеството поради предразсъдъци. ДесиСлава е рядък талант и голям професионалист, който има шанс да ни прослави и зад граница, заради своята универсалност и новаторски дух. Нека разчистим пречките, които поставят закостенелите възприятията, относно музикалните жанрове. Нека чалга песните да звучат по чалга каналите, а поп-песните да звучат по останалите, независимо кой ги изпълнява - ДесиСлава има сили да се съревновава и на двата фланга и да радва и двата си вида почитатели.

Дайте възможност на ДесиСлава да има равна конкуренция. Както не е желателно да има поп-фолк песни в поп класациите (случаят с бързо споминалата се след приемането на поп-фолк песни "Българският Топ 100"), защо тогава нейните поп песни да трябва да се конкурират в поп-фолк класации? Нима творческият й потенциал трябва да бъде наказван и дискриминиран?

Уважаеми госпожи и господа, моля приемете предизвикателството на ДесиСлава, която в последната си песен казва "Регетон и малко чалга, но ако пееше Шакира, нямаше да е чалга". Опровергайте с действия твърдението, че не е важно какво се пее, а кой го пее. Нима във форматите на не-чалга телевизиите и радиостанции не се въртят непрекъснато суперхитове с етно елементи, каквото са много от песните на Шакира, която като изпълнител залага много на ориенталските елементи и ярък пример за това е на пример "Ojos asi" или актуалния й дует с Бионсе "Beautiful Liar", нима във формата им не попадат изпълнители като Arash, Ishtar, Pachanga, Tarkan, Yarabi, Sertab Erener, Elena Paparizou с "My number one"...

Нима бихте спрели от ефир испански изпълнители, залагащи на фламенко елементи? Нима, когато някое от световните музикални величия като Мадона направят песен с ориенталски мотиви, рискуват да влезнат в поп-фолк класация? Тук искаме дебело да подчертаем песента "Desert Rose" на поп-иконата Стинг...

Не допускайки до ефир един толкова разностранно насочен изпълнител като ДесиСлава, която е самостоятелен творец, без голяма музикална компания зад гърба си, която да я защитава и същевременно да й поставя стилови граници, вие затваряте и нашите очи.

Не превръщайте поп-фолка и чалгата в гето, от което да не могат да излизат изпълнители, когато имат желание и сили да го правят. ДесиСлава може да бъде и поп певица и поп-фолк певица. Не подтиквайте почитателите на поп певицата ДесиСлава непременно да трябва да се потапят в поп-фолка, тъй като единственото място, където може да я чуят и видят са поп-фолк радиата, поп-фолк дискотеките и част от поп-фолк телевизиите. По този начин и нея също я подтиквате да е комерсиално ориентирана и да се придържа предимно към този стил, ако иска да има ефирни изяви и реализация на българска сцена, въпреки различните си творчески пориви.

Една от директивите на ЕС, от който сме вече част, гласи "преди да отхвърлиш, опознай, за да приемеш". То е отправено към населението на дългогодишните членки, с оглед на това, как да приемат нас, без да се поддават на предубеждението си към държавите и народите от бившия социалистически блок, за които голяма част от европейците имат представа, като към студени, сухи, ниско интелигентни и диви хора... Същото нещо трябва да се приложи и в нашия случай - нека специализираните поп медии не бъдат предубедени към ДесиСлава, като към фолк певица, а да я приемат просто като една талантлива певица и професионалист с голямо бъдеще.

Смятаме, че в време да се поеме инициатива за стабилизиране на музикалната сфера в България, музиката да се дели на добра и лоша, изпълнителите на добри и лоши, а стиловете и подстиловете да са само една палитра от хубава музика. Смятаме, че е време и в България, да е както в останалите европейски страни - изпълнителите да започнат да печелят не единствено от участия по клубове, а от продажбите на албумите, класациите да се правят на база на тези продажби, да се регулират авторските им права, медиите да не поставят пречки, а да подпомагат тяхното развитие и популяризирането им у нас и зад граница.

Вие, уважаеми госпожи и господа от медиите, имате голяма сила и поради това и голяма отговорност. От вас зависи да стимулирате развитието на изпълнителите и да възпитавате естетиката на масовия вкус. Това е един процес, който се предава във всички сфери от обществения живот и насърчаването на тенденциите за толерантност и непредубеденост са начин на възпитание на самосъзнанието на всеки един. Кажете, моля, коя песен трябва да изпее Деси за да разбие стереотипите? Или може би, следващата демо-версия на песен трябва да я представи при музикалните редактори анонимно, с нов псевдоним или чрез трето лице, за да бъде чута и оценена безпристрастно?

Въпросите, които поставяме и нещата, към които призоваваме не са проява на внезапна емоционалност, а проблеми, чието мълчаливо отминаване се отразява негативно на цялостното състояние на музиката в България, тъй като са съотносими за различни аспекти. Силно се надяваме, нашият призив да бъде чут и подкрепен от компетентни и обществено ангажирани в тази сфера лица и в скоро време да можем да виждаме клипове на поп песните на ДесиСлава в ефира на грандовете "ММ", "The Voice" и "City TV", да имаме възможност да я чуваме и гласуваме в класациите на радио "City", "Fresh", "NRJ", "N-Joy", "The Voice", "Hot FM", "DARIK радио", "Радио 1", "Хоризонт", "Витоша" и още много.., да купуваме компилации на "КА Мюзик +" с нейно участие, да виждаме ДесиСлава на концерти, рамо до рамо с други поп изпълнители и заедно да се радваме и гордеем с успехите й във всеки жанр, в който се изявява.

С Уважение: Почитателите на ДесиСлава от цялата страна, в това число: Карина Данковa, гр.София; Славемир Минчев, гр. Шумен; Станимира Шаркова, гр. София; Явор Балков, гр. Тутракан; Ивелина Баракова, гр. София; Георги Димитров, гр. Кърджали; Георги Каластирски, гр. Благоевград; Атанас Атанасов, гр. Пловдив;  Здравко Димитров, гр. Пловдив и дълъг списък, който няма да прилагаме тук, защото за целта, създадохме електронна подписка на адрес: http://www.desislava-star.com, в която много хора се подписват и дават мнението си в подкрепа на ДесиСлава."

* Редакцията на www.actualno.com не носи отговрност за неверни, манипулативни, дискредитиращи или изопачени факти в публикувания материал.

Сподели в :

 
  • Изпрати на приятел
  • Запази статия
  • Принтирай статия
име:
e-mail:


Екипът на club.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.


 
  •  
  •  
 

asdasd